Lineaire hypotheek

Wat is een lineaire hypotheek?

Met een lineaire hypotheek betaal je maandelijks een bedrag aan aflossing en rente. Het aflossingsbedrag betaal je lineair over een bepaald aantal jaren, vaak over 30 jaar. Daar bovenop betaal je een fiscaal aftrekbare hypotheekrente over de schuld die overblijft. Omdat de schuld steeds kleiner wordt, wordt het bedrag ook kleiner. Hypothecaire leningen zijn langlopend dus je hebt veel tijd om je hypotheek af te lossen. Wanneer je een stabiel inkomen hebt, kun je kiezen voor de lineaire hypotheekvorm. Wel moet je er zeker van zijn dat je inkomen voldoende is om de hogere maandlasten van de lineaire hypotheek te betalen.
Wat kost een lineaire hypotheek?

Bij een lineaire hypotheek wordt de hypotheek tijdens de looptijd afgelost, iedere maand even veel. Je deelt namelijk de hypotheeklening door de looptijd.

Stel je hebt een hypotheek nodig van €216.000. Een lineaire hypotheek is voor jou de beste keus. De looptijd voor je hypotheek is 30 jaar (= 360 maanden) en de hypotheekrente bedraagt 2%.

Onderstaande tabel laat zien dat je in 30 jaar elke maand €600 aflost op je lineaire hypotheek: €216.000 / 30 jaar x 12 maanden.lineaire hypotheek berekenen

Er zijn verschillende manieren om de lineaire hypotheek te berekenen. Onderstaande linkjes zijn voorbeelden van rekenprogramma’s.

Rekenprogramma 1

Rekenprogramma 2

Verschil lineaire hypotheek en annuïteitenhypotheek

Het grootste verschil tussen een lineaire hypotheek en een annuïteitenhypotheek is dat de maandlasten bij de annuïteitenhypotheek van laag naar hoog gaan en bij de lineaire hypotheek van hoog naar laag. Over de dertig jaar bezien, is de lineaire hypotheek het goedkoopst. Je lost namelijk sneller af dan bij de annuïteitenhypotheek.