Hypotheek oversluiten

Een Hypotheek oversluiten

Je hypotheek oversluiten betekent dat je jouw huidige hypotheek aflost en een nieuwe hypotheek afsluit bij je huidige bank of een andere geldverstrekker. Je sluit een hypotheek over wanneer je lagere maandlasten wilt door te profiteren van de lage rentes, als je rentevaste periode afloopt (vaak zonder boete dus meer voordeel), als je je huis wilt verbouwen en hier geld voor wilt lenen, als er veranderingen zijn in je persoonlijke situatie bijvoorbeeld een nieuwe baan of gezinsuitbreiding of als je huis overwaarde heeft. Bij dit laatste voorbeeld kun je een hypotheek krijgen met een lagere hypotheekrente, dit bespaart je veel geld.

Wil je je hypotheek oversluiten? Volg dan deze stappen:

Stap 1 Oversluiten berekenen – Bereken zelf wat je nieuwe maandlasten worden of laat adviseurs een berekening maken (inclusief boeterente).

Stap 2 Laagste hypotheekrente kiezen – Zoek de laagste hypotheekrente en vraag direct een offerte aan.

Stap 3 Oversluiten – Sluit je hypotheek over naar een lagere rente.
Hypotheek oversluiten berekenen wat zijn de voordelen?

Denk je erover na om je hypotheek over te sluiten, dan is het belangrijk om de kosten en baten duidelijk te hebben. Met onderstaande rekentools kun je deze gemakkelijk uitrekenen.

Hypotheek oversluiten kosten en hypotheek maandlasten na rentewijziging.

Oversluiten is interessant vanwege een lagere hypotheekrente. Maar ook wanneer je ontevreden bent over je huidige aflossingsvorm (bijvoorbeeld aflossingsvrij of beleggen), kun je deze bij oversluiten wijzigen. Is er een baby op komst? Dan kan een nieuwe hypotheek hulp bieden. Het grootste voordeel van overspuiten is dat het een gelegenheid geeft om je hypotheek toekomstbestendig te maken.

Wat kost hypotheek oversluiten

Het oversluiten van een hypotheek kost geld. Je lost je oude hypotheek af en sluit een nieuwe af. Bij deze activiteit betaal je ook de kosten voor de notaris, advieskosten, bemiddelingskosten, borgtochtprovisie en kosten voor de taxateur. Voor het oversluiten van een hypotheek betaal je ongeveer 6000 euro. De totale kosten voor het oversluiten zijn ongeveer 15.000 euro. Dit verschilt natuurlijk per persoon omdat niet iedereen evenveel kosten maakt.

Hypotheek oversluiten boete

Wanneer je een hypotheek gaat oversluiten terwijl je rentevaste periode nog niet afloopt, krijg je voor het oversluiten van je hypotheek een boete. Deze boetekosten worden meegerekend in de totale kosten van de oversluiting.